Varmekabler, varmefolie eller varmematte?
Drømmer du om et lunt gulv og jevn varme i hele huset? Her er de tre vanligste formene for elektrisk gulvvarme.
Varmekabler står fremdeles for 60% av salget av elektrisk gulvvarme, men spesielt varmefolie blir stadig mer populært. Om du skal velge det ene eller det andre avhenger av underlag, hvilket gulv du skal legge over, plassering og størrelse på rommet.
Sammen med Kim Due-Sørensen, produktsjef for gulvvarme hos Glen Dimplex, gir vi deg her en oversikt over de tre mest vanlige formene for elektrisk gulvvarme.
1. Varmekabler passer alle gulv
– Varmekabler passer de aller fleste gulv, både tepper, linoleum, fliser, stein, skifer, parkett og laminat, så lenge det monteres etter leggeanvisning og riktig tilpasset effekt. Dagens måte å bygge gulv på er annerledes enn for 10-15 år siden, og i dag legges varmen høyere opp, nærmere selve gulvet.
Den største fordelen med varmekabler er at de er fleksible og kan tilpasses alle typer tekniske hindringer man eventuelt måtte ha. I dag støper man med lavtbyggende fiberarmert støp som er svært sterk, og minste byggehøyde med varmekabel blir da fra 10 millimeter.
Varmekabler får man fra 120 watt til 2600 watt. Hvis man vil legge tregulv, parkett eller laminat over kablene, må man ha en sensor som sørger for at varmen aldri overskrider 27 grader. Da risikerer man at gulvet sprekker opp.
2. Varmefolie – lavtbyggende og effektivt
Hvis du er på jakt etter lavtbyggende varmekabler, er varmefolie løsningen. Folien er tynn og kan legges rett under gulvet. Varmefolie bygger fra 3,4 mm inkludert isolasjonsplater. Varmematter og varmefolie ble i utgangspunktet skapt for rehabilitering av eksisterende boliger. I dag brukes varmefolie i stadig økende grad i nye prosjekter også. Nye boliger er godt isolerte, og da er varmefolie svært effektivt.
Varmefolie direkte under tregulv gir rask respons på regulering av varme. Det betyr at du fort merker en forskjell når du skrur opp og ned varmen. Folien egner seg godt til parkett og laminat med varmebegrensning på 27 grader.
Varmefolie er den eneste varianten som kun egner seg til tørre installasjoner. Dersom du skal bruke flislim, støp, teppelim eller annet flytende, må du velge varmekabler.
– Uansett type gulvvarme, er det viktig at man isolerer godt. Når du fjerner eksisterende gulv, kan du ha noen trekkpunkter. Hvis du ikke tetter dem, vil det kreve mye sløsing med energi fra gulvvarmen.
Hvordan legge varmefolie?
Du kan gjøre mye forarbeid selv, men selve leggingen av folie eller kabler, skal en autorisert elektriker stå for. Dersom du gjør det selv, og noe går feil, kan det i verste fall ende opp med husbrann.
Dette er forarbeidet som må gjøres før legging av varmefolie:
- Riv gulvet helt ned til sponplatene. Derfra kan du bygge gulvet opp igjen.
- Kjenn etter langs alle kanter og i alle hjørner. Trekker det noe sted? Utbedre eventuelle trekkpunkter aller først.
- Legg isolasjonsplater på 3 eller 6 mm. Dette arbeidet gjør ofte elektrikeren som skal legge varmefolien.
- Deretter legges varmefolien med et lag plast over som beskyttelse.
- Til slutt legges det gulvet du ønsker.
3. Varmematter – enkelt å legge
Varmematter er varmekabler som er festet på en matte som gjør jobben enklere. Varmefolie tar mer og mer over for varmematter, men fordelen med matter er at de kan legges i flytende masse som flislim og støp. Det kan du ikke med folie.
Les også: Slik sparer du penger med varmestyring
Les mer om varmestyring
Varmt gulv med varmekabler
Det er mange fordeler med varmekabler som en oppvarmingsløsning til boligen din. Om du lurer på noe om varmekabler eller varmefolie, les videre så tar vi deg gjennom det.
Les merSpar penger med god varmestyring
Ved å senke innetemperaturen med én grad, reduseres varmeutgiftene med ca. 5 %. Det betyr at det er mye å spare på god varmestyring. Med enkle grep kan du oppgradere eksisterende bolig slik at varmere…
Les merReduser strømforbruket med elektrisk oppvarming
Visste du at omtrent 55% av strømforbruket går til oppvarming av boligen?
Les mer