ElektroTeam Hemsedal AS

Derfor trenger du smarthus!

En ting er sikkert, og det er at smarte hjem er kommet for å bli. Å ha et smarthus gir en rekke fordeler som øker både komforten og effektiviteten i hverdagen, men hva innebærer det egentlig? 

En amazon alexa på bordet i et moderne smart hjem

De fleste smarthusløsninger kan integreres med AI stemmeassistenter som Alexa og Google Assistant, slik at du kan få en enklere hverdag.

Hva er egentlig et smarthus?

I vår hektiske hverdag søker vi stadig etter måter å gjøre livet enklere, mer behagelig og mer tilpasset våre individuelle behov. Det er her smarthusteknologi kommer inn. 

Kort forklart består et smarthus av elektronikk og el-materiell som jobber sammen for å gjennomføre ulike oppgaver i boligen din, helt automatisk. 

Med et smart hjem kan du bruke strømmen smartere og redusere strømforbruket. Dette gjøres blant annet ved å styre varmtvannsbereder, elbilladeren, varme, lys og til og med lyd og bilde fra mobilen – også når du ikke er hjemme. Et smarthus tilpasses livet og hverdagen du ønsker.

ELKO Smart - Stemmestyring eller bryteren?

Hva kan du gjøre med smarthus?

Det finnes nesten uendelige muligheter med hva du kan gjøre med smarthusteknologi, men her er noen eksempler på hva du bruke det til: 


  • Styre hele boligen fra sofakroken
  • Ha full kontroll på all belysning med ett trykk
  • Senke varmen når du sover
  • Spare penger på strøm med feriemodus
  • Sette opp automatiske døgnsykluser
  • Skru av kaffetrakteren når du ønsker
  • beskjed om det er innbrudd når du er på ferie
  • Stemmestyring ved å bruke Siri, Alexa eller Google Home


Fordeler med smarthus

Smarthus tar i bruk nyere teknologi for å redusere energiforbruk, gi bedre inneklima og øke sikkerheten i hjemmet på en enkel måte. Det kan installeres både med kabel, eller trådløst med wifi, etter hvilke muligheter du har i din bolig. 

Med smarte løsninger kan du blant annet sette opp varme- og lysstyring, talestyring, alarm, smart billading og solceller. Du kan virkelig skreddersy løsninger som passer din hverdag - med nærmest uendelige muligheter!

Alle hjem kan bli smarte hjem!

Alle boligtyper kan få installert smarte løsninger, som både forenkler hverdagen og gjør livet mer komfortabelt. Dette trenger heldigvis ikke å være en omfattende prosess. Elektrikeren kan installere løsningene du ønsker trådløst med for eksempel wifi, eller med kabel om det er lettere for din boligtype. 

Du kan velge akkurat de funksjonene som passer din hverdag, og tilføre nye løsninger i eget tempo, ettersom behovet melder seg. Prisen vil variere etter ditt behov og hvilke funksjoner du velger i ditt smarte hjem. 

Ring hytta varm

Med smarthus-teknologi kan du enkelt automatisere oppgaver som lyskontroll, temperaturregulering, og sikkerhetssystemer - dette gjelder også på hytta. 

Du husker kanskje hvordan det var å komme frem til en iskald hytte, som tar evigheter å varme opp? Med smart varmestyring på hytta kan du skru opp varmen i appen før du reiser, og komme frem til ferdig oppvarmet hytte. Det er deilig det! 

Les mer om smarthytte her.   

Elkohub - elko smart smarthus

Komplett smarthjem eller bare lysstyring?

Du velger selv hvor smart du ønsker at hjemmet ditt skal være, etter ditt behov eller budsjett. Start gjerne i det små, og bygg på mer etter behov! 

En ELKO Smart HUB kan være et godt sted å starte. Den fungerer som hjernen i ELKO smarthussystemet, og kan koble de installerte produktene dine sammen med ELKO Smart appen, slik at de kommuniserer.

Du kan velge å bare fokusere på lys- og varmestyring, eller å gå for et komplett smarthus - med brytere og dimmere, sensorer og termostater. 

Med fullt smarthjem kan du styre lys, varme, alarmer og mye mer, rett fra telefonen - eller enda bedre, sette opp stemninger og automasjoner som gjør at ting går av seg selv! 

Hvilke systemer kan du velge mellom?

Vi har i dag flere forskjellige løsninger du kan velge mellom. Hva som passer best for deg avhenger av flere faktorer, blant annet boligstørrelse, boligtype, og tempoet du ønsker å bygge smarthus.

Vi fører blant annet Elko Smart, et system som er enkelt å bygge ut i ønsket tempo, der du kan tilføre nye løsninger etterhvert som behovet dukker opp.

For gode og komplette smarthusløsninger tilbyr vi i Elkonor anerkjente leverandører som Micro Matic, CTM Lyng og Eaton. Uansett hva du velger å gå for, kan vi stille med gode elektrikere som kan hjelpe deg med rådgivning, montering og programmering.

Hva koster et smarthus?

Smarte hjem kan oppleves av mange som både kostbart og eksklusivt, noe som kan virke litt skummelt å begi seg ut på. Det er derimot ikke så kostbart som du kanskje tror – du kan nemlig spare både tid og penger ved å ha smarthus. 

Ved å bruke strømnettet smartere gir det både miljøgevinster og lavere utgifter. Det beste av alt er at smarthus kan installeres i alle boligtyper.

Det er ikke nødvendigvis så dyrt med smartprodukter. Smarte dimmere og termostater koster ca. 2000 - 2200 kroner, mens "dumme" varianter ligger på rundt 1500 kroner. 

Flere faktorer påvirker prisen

Installasjonen i seg er ikke mer omfattende enn en vanlig elektrisk installasjon, og koster derfor ikke noe særlig mer enn en vanlig installasjon. Elektrikeren bruker kontakter og brytere som du kjenner fra før, men med en mulighet for fjernstyring. 

Om du skal pusse opp vil det dermed lønne seg å installere smarte kontakter og brytere, da du kun betaler ekstra for selve produktene.

Det du gjør selv kan påvirke totalprisen. Om du setter opp de smarte produktene i appen selv, istedenfor at elektrikeren din gjør dette, vil du kunne spare litt penger her.

Elko smart smarthus app på mobil

Hvordan ta i bruk smarthus?

Start med det grunnleggende – kartlegg områdene i hjemmet ditt der behovet er størst. Behovet kan variere for alle, men generelt kan det å investere i smartpaneler for varme, belysning og sikkerhet være et godt sted å starte – og et godt stykke på veien til et velfungerende smarthus! 

Pengene dine rekker lenger om fundamentet er solid. Start med det viktigste for deg, istedenfor å gape over alt samtidig. Kanskje du ønsker å oppgradere rom for rom? Eller er det viktigst å koble opp boligens belysning først? 

Uansett hvilke løsninger du går for i din bolig, trenger du en elektriker som kan utføre jobben for deg. Vi anbefaler at du starter med å ta kontakt med en Elkonor elektriker og får anbefalt løsninger som passer best for din bolig og ditt behov.

Smarte og trygge løsninger til riktig pris

Ta kontakt med en av våre dyktige elektrikere, så hjelper vi deg å finne riktige smarthusløsninger for din bolig!